Takže si tu můžu napsat žebříček? Tak jo:
1. No, to bude překvapení, mým oblíbeným je tamtadadááá:
Garrus.

Důvodů mám opravdu hodně... řeknu to prostě: Mám ho nejradši.
2.
Joker (divím se, že zatím nebyl zmíněný, přitom je to důležitý člen Shep týmu)... Nejlepší pilot galaxie trousí jednu hlášku za druhou (Všimnou si nás jen tehdy, když začneme všichni zpívat ruskou hymnu

). Zkuste v ME2 chvilku stát za ním.
3.
Legion dostává bronz, jelikož vám otevře svět gethů, kteří nechtěli válčit s organiky a nechtěli vyhladit své stvořitele, což by ti nabubřelí kvariani v opačném případě udělali rádi... ani náhodou. Jen je škoda, že Legiona v ME3 zničí, ale jde na něm vidět, že když se obětoval, byl možná víc individuální než si sám připouštěl. A pro mě byl po celou dobu hry Legion On, ten Legion, ať si ta slípka Tali říká co chce.
4.
Javik - to prostě nejde ho nezařadit na vysoké příčky. Primitivové... Jeho jadrný jazyk pobaví, jeho rejpání do Liary velice potěší. Jen mám vždy dilema s tím jeho střípkem... dlouho váhám, co mu mám říct, jestli se ho má nebo nemá dotknout.
5.
Kaidan - mám ho ráda i romance s nim je dobra, byť ho raději vnímám jako svého bratra. Jen to vytažení zbraně na Shepa kvůli Udinovi mu neodpustím... Na mě to působí, že si ho prostě tím spekterským titulem Udina koupil, jelikož ze hry jasně vyplývá, že Kaidan Udinu rád neměl.
6.
wrex - je zajímavé to, že když je v ME1 ještě žoldákem, bere to za větší pomoc svému lidu než kdyby zůstal na Tuchance. Je pak vidět, jak mu výlet s Shepem prospěl. I po stovkách let, co žije, se učí... je dobře, že se vrátil ke svému lidu a chce pro něj lepší budoucnost... proto s léčbou genofágu pro krogany neváhám.
7.
Jack - šťastné číslo sedm pro psychotického biotika... líbí se mi, jak šla do sebe, i když neříkám, že mi snad její charakter v ME2 vadil. Ale je dobře, že si v těch děckách našla něco, čeho se může držet.
8.
Doktůrek Mordin Solus - a ne jen doktor, ale i zpěvák a poradce v intimních vztazích (co poradil prostě Shepce na Garra, to bylo fakt dobrý

)
9.
Samara - elegantní justikarianka a moje oblíbená asarijka.

Škoda, že s ní není možnost romance, dala bych ji dohromady s maleShep. Její kodex je přísný, nicméně obdivuji, že ho dodržuje.
10.
Tali - ta by měla okupovat 4. místo, ale za její chování v ME3 u mě poskočila dolů. Nabalování zadaného Garra ji neodpustím stejně, jako to její arogantní chování k Legionovi. Tím svým we save it mě neskutečně vytáčela. nevím co mi má říkat, jak mám Legiona oslovovat, k tomu jsem si myslela, že je inženýrka a ne korektorka správné mluvy. A pak ještě, že NEMŮŽU dávat přednost gethům před kvariany... no, co jsem hrála hru naposledy bez savů jsem ji dokázala, že to klidně udělat můžu.
Ale jinak mám Tali ráda, prošla si všechny dobrodružství bez reptání, ty si pracovala s Cerberem... díky, myslím, že to Shep ví i bez toho, že pracoval s Cerberem.
11.
EDI - body dolů za to, že ji dali tělo.
Neutrální postavy:
James - má své chvilky, hlavně jeho neohrabané pokusy balit Shepku.

Plus teda hot body.
Kasumi - Mám ji ráda, jen mám málo prostoru ve hře.
Zaeed - to je prostě správný mizera, který si jde tvrdě za svým. Opět jako u Kasumi ale má málo prostoru.
Miranda - popravdě má u mě čistě neutrální půdu. Řeknu to prostě: Nijak mě extra nezaujala ani svými "dokonalými" geny (měla by si něco udělat se zuby). Ale zase u mě má velké plus, když po smrti lidského reapera se postaví na stranu Shepa a pošle Iluzáka někam. Palec nahoru ty Cerberuská roztleskávačko.
Jacob -naprosto zbytečná postava, tenhle maník mě ničím nezaujal, ničím mě nevytočil.
A nakonec postavy, co ráda nemám... nechci přímo říct, že bych je nesnášela, ale někdo ty poslední příčky okupovat musí (jejích pořadí je dáno abecedně podle křestních jmen):
1.
Ashley- Mě tedy ve většině případů Ashley Vimire nepřežije, ale když jo, začnu toho litovat. V ME1 mi ani tak moc nevadila, prostě vojanda, která vždy řekne co má na jazyku... Ale v ME3? Pominu-li, že z ní v ME3 chtěli uděl kopii Mirandy vzhledem, tak ten její charakter je nesnesitelný. Nejhorší je to její ohánění spekterským titulem v DLC Citadela, fakt bych ji jednu vrazila.
2.
Grunt je přesně ten typ krogana, kvůli kterému bych sabotovala léčbu genofágu... na mise jsem ho nebrala, jelikož kohokoliv zachráním, tak to považuje za ztrátu času (třeba když jsem pomoci medi gelu pomohla na nohy salarianovy v té věži, kde verbujete Thana, tak se Grunt zeptá "Proč jsem to udělala?" Blbec...) Nemám ráda jeho jednoduchý, násilný charakter.
3.
Liara - Ještě před ME3 bych ji zařadila do neutrálu, ale po ME3... všude ji cpali, skoro po každé důležité misi za mnou lezla, aby mi něco řekla... jsem pomalu čekala, že když se probudí Shepka po noci s Garrem, že za chvílí nakráčí do kajuty Liara, aby zase oznámila něco "neodkladného". Plus to její lezení do análu wrexovi, že jeho lidi si lék zaslouží, ale po vyléčení řekne, že už krogani nemají důvod držet se dál... jednu bych ji natáhla.
A navíc si na Normandy zabere kajutu pro prvního důstojníka Sheparda... za to takový důstojníci musí spát s ostatními v kajutách pro posádku. Ráda bych ji odtud vykopla i s jejími serepetičkami.
4.
Thane - popravdě na něj jsem se v ME2 docela těšila, ale příšerně mě zklamal. Hlavně ty jeho kecy, že když někoho zabije, necítí z to zodpovědnost, protože to udělalo jeho tělo... filozofie postavená na hlavu. K tomu jsem si s ním projela i romanci a díky té u mě klesl ještě níž. Plus se v boji (když jsem ho velice výjmečně někam vzala) se choval jako blbec a vždy mi ho sejmuli.
No, to by bylo tak asi vše.