1) Jazyk je celkově velkým problémem hodně sci-fi témat. ME se odehrává dost dlouho na to, aby se lidi naučili řeč ostatních ras. Předpokládám, že v galaxii taky funguje jakýsi univerzální jazyk, ale je mi jasné, že by byla totální blbost ho extra pro hru vymýšlet, takže tu angličtinu beru v podstatě jako dabing.

2) Vesmírné bitvy. Nejvíc je to pro mě nepochopitelné ve trojce. Proč k sobě létají tak blízko a v tak těsných formacích? Vždyť to je úplně do očí bijící nesmysl! To se vymyká jakýmkoliv pravidlům taktiky a válečnictví. Teoreticky by po sobě měli pálit na vzdálenost čítající třeba i stovky kilometrů, přičemž jen fregaty a stíhačky by se dostávali na kilometry blízko. Ale to je zase druhý extrém, protože pohled do prostoru s pár tečkami by moc epickou bitvu nepřipomínal.

3) Jak se královna Rachni dostala v jedničce z Noverie? Venku by přece zmrzla.
4) Když v jedničce kus Vládce narazil do věže citadeli, teoreticky by je to mělo vcucnout do vesmíru. Jakto, že se to nestalo a ještě k tomu tam chodili bez helem?
5) Jak funguje vozítko Mako? Já jen že překonávání osmdesáti stupňového stoupání je....působivé.

6) Proč se stala Ashley spektrou? Vždyť do doby, než se přidala k Shepovi, měla samá mizerná umístění. Nevím, co dělala do trojky, ale muselo to být něco extra, aby se zrovna ona stala spektrou.
7) Jak chodí Jack nebo Miranda na mise ve dvojce. WTF?
Postupně si určitě vzpomenu na další, jsem hodně nechápavý a rýpavý člověk.