Mass Effect

Příběh hry se odehrává v roce 2183, 35 let poté, co lidstvo narazilo na Marsu na pozůstatky mimozemského druhu Protheanů a za pomoci technologie, kterou tam objevili, pochopili fungování polí hmotového efektu (mass effect fields) a elementu nula. Odtud už byl jen malý krůček k cestování nadsvětelnou rychlostí. Lidé poté objevili soustavu hmotových vysílačů, které jsou rozmístěny po celé galaxii a umožňují okamžité překročení vzdáleností tisíců světelných let. Lidstvo se střetlo s různými mimozemskými druhy a začlenilo se do galaktické společnosti.

 

 

Děj pojednává o veliteli Shepardovi, který je pověřen, aby na lidské kolonii Eden Prime zajistil nalezený protheanský maják. Jelikož je elitním vojákem se speciálním výcviken N7, stává se kandidátem na první lidskou spektru a na misi dohlíží jiná spektra, turian Nihlus. Spektry jsou speciální agenti, kteří jsou povzneseni nad běžné zákony a zodpovídají se pouze Radě, která sídlí na Citadele, odkud řídí galaktickou společnost. Avšak Eden Prime je pod útokem robotické rasy gethů, které řídí zběhlá spektra Saren Arterius. Shepardovi se sice podaří dostat k majáku, avšak ten je zničen, když je náhodou aktivován a poskytne Shepardovi apokalyptickou vizi o zkáze celé galaxie.
Tak začíná Shepardova cesta, aby prokázal zradu Sarena a zabránil útoku tajemných Smrťáků a odvrátil hrozbu, kterou pro galaxii představují.

 

Shepard
Hráč se ocitne na palubě SSV Normandie, špičkové lodě vyvíjené za pomoci turianů, a přebírá roli velitele Sheparda, kterého si může přizpůsobit podle vlastních požadavků. Lze změnit pohlaví, vzhled, vojenskou a osobní minulost. Váš Shepard mohl žít na kolonii, kterou napadli batariani a vyvraždili vaši rodinu, nebo jsou oba vaši rodiče členy Aliance a vy vyrůstáte na vesmírných stanicích, či jste sirotkem vyrůstajícím na ulicích ve velkoměstě na Zemi. Dále si musíte vybrat svůj psychologický profil. Můžete být jediným přeživším útoku šavlozubců na Akuze, nebo jste bezohledný voják, kterého zajímá pouze splnění úkolu, či jste vyznamenaným válečným hrdinou, který téměř sám odrazil útok batarianských otrokářů na Elysium. Vaše volba ovlivňuje, jaké počáteční bonusy budete mít k bodům Paragona či Renegáda.

 

Morálka
Hra má totiž unikátní systém formování morálky vašeho Sheparda, který je poměřován podle paragonských a renegádských bodů, které získáváte za určité volby v dialozích nebo řešení různých situací. Přidáváním bodů do schopnosti Šarm nebo Zastrašování tak odemykáte nové možnosti dialogů a je na vás, zda velitel Shepard bude řešit situace spíše zdvořilým, taktním jednáním a nechá na sobě štípat dříví, nebo se obrátí na cestu rychlého, bezohledného či sarkastického jednání.

 

Specializace
Svému veliteli Shepardovi poté musí hráč vybrat vojenskou specializaci z 6 nabízených tříd, která ovlivňuje, jaké schopnosti a zbraně bude moci Shepard používat a jaký typ zbroje bude nosit. Můžete si vybrat čistě bojovou (Voják), technickou (Inženýr) nebo biotickou (Adept) specializaci, či z jejich různých kombinací (Vanguard, Sentinel, Infiltrátor). Například Adept je čistým biotikem, který může nosit pouze lehkou zbroj, má pouze trénink s pistolemi a spoléhá se na své biotické schopnosti. Naproti tomu Voják je tvrdým válečníkem, který může používat všechny zbroje včetně těžké zbroje a může se specializovat na používání jakýchkoliv zbraní. Kombinací těchto dvou tříd vzniká Vanguard, který může používat jak biotiku, tak různé zbraně a zbroje.

 

Romance
Další zajímavostí (a téměř klasickým prvkem her společnosti Bioware) je možnost vyvíjejícího se romantického vztahu velitele Sheparda se členem jeho posádky. Muž Shepard může mít vztah s Ashley Williamsovou, zatímco velitelka Shepardová se může sblížit s Kaidanem Alenkem. Bez ohledu na pohlaví si můžete vybrat asarijku Liaru T’Soniovou. Nebo se také můžete rozhodnout, že zůstanete sami a veškeré snahy o sblížení odmítnete.

 

První díl Mass Effectu vyšel 20. listopadu 2007 na Xbox 360. Hra byla poté převedena na platformu PC (Demiurge Studios) a znovu vydána v létě roku 2008. U nás byla distribuována společností CD Projekt, která také zajistila českou lokalizaci. Hra se dočkala vydání dvou rozšíření. Jako první vychází dlc Bring down the sky (Strhněte oblohu), kde hráč zachraňuje lidskou kolonii Terra Nova. Druhým přídavkem je dlc Pinnacle Station, který do hry přidává tréninkové zařízení, kde hráč může otestovat své schopnosti. Později se hra dočkala i konverze na PS3 (prosinec 2012), která je z větší části identická jako verze pro Xbox, avšak DLC Bring down the sky (Strhněte oblohu) je obsaženo přímo ve hře. Mass Effect se dočkal velmi dobrého přijetí a získal mnoho herních ocenění jako nejlepší rpg, hra s nejlepším příběhem, hra roku a další